Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies.

Είναι τα μανιτάρια μια καλή πηγή βιταμίνης D;

Από admin 26/05/2023 0 Σχόλια

Η γρήγορη απάντηση είναι..... ίσως!

 

  Επειδή τα μανιτάρια που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ συνήθως καλλιεργούνται σε σκοτεινά, ελεγχόμενα περιβάλλοντα εσωτερικού χώρου, θα περιέχουν ελάχιστη, αν όχι καθόλου, βιταμίνη D. Ωστόσο, ορισμένοι παραγωγοί εκθέτουν τα μανιτάρια σε υπεριώδη (UV) φως για να αυξήσουν την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D, είτε με φυσικό ηλιακό φως είτε με λάμπα UV. Μια ουσία που ονομάζεται εργοστερόλη στα μανιτάρια παράγει στη συνέχεια βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη), μια μορφή που βρίσκεται μόνο σε φυτά. Η βιταμίνη D2 προστίθεται, επίσης, σε ενισχυμένα τρόφιμα και συμπληρώματα. Η άλλη κύρια μορφή της βιταμίνης D είναι η D3 (χοληκαλσιφερόλη), που βρίσκεται σε ζωικά τρόφιμα (κρόκοι αυγού, λιπώδης ψάρι) και συμπληρώματα. Και οι δύο μορφές αυξάνουν αποτελεσματικά τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, αν και η D3 μπορεί να απορροφάται ελαφρώς καλύτερα και να διασπάται πιο αργά από τη D2.

 

  Η ποσότητα βιταμίνης D που περιέχουν τα μανιτάρια ποικίλλει σημαντικά και εξαρτάται από το χρόνο που τα μανιτάρια εκτίθενται στο υπεριώδες φως. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι φρέσκα άγρια μανιτάρια όπως τα κανταρέλλια και τα μορέλλα μπορεί να περιέχουν έως 1200 IU βιταμίνης D ανά μερίδα 100 γραμμαρίων, ενώ τα μανιτάρια που καλλιεργούνται σε σκοτεινές συνθήκες όπως τα agaricus, το shiitake και το αυστριακό οστρακοειδές περιέχουν λιγότερο από 40 IU. Ωστόσο, τα agaricus που εκτίθενται στο ηλιακό φως μπορούν να παράγουν έως και 400 IU βιταμίνης D ανά μερίδα 100 γραμμαρίων, αν και η ακριβής ποσότητα εξαρτάται από παράγοντες που σχετίζονται με την έκθεσή τους στην υπεριώδη ακτινοβολία, όπως η ώρα της ημέρας, η εποχή, η γεωγραφική πλάτη και η διάρκεια. Τα μανιτάρια που έχουν υποβληθεί σε λάμπες UV μπορούν να παράγουν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης D. Ακόμα και μετά τη συγκομιδή, τα μανιτάρια μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν βιταμίνη D, είτε εκτίθενται στο υπεριώδες φως του ηλίου είτε σε λάμπα.

 

  Τα αποξηραμένα μανιτάρια περιέχουν επίσης τη βιταμίνη. Ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα αποξηραμένα μανιτάρια περιέχουν περίπου 600 IU βιταμίνης D2 ανά μερίδα 100 γραμμαρίων, εάν αποθηκευtούν σε σκοτεινές, δροσερές και ξηρές συνθήκες για έως και 6 μήνες (η βιταμίνη μπορεί να αρχίσει να διασπάται μετά από αυτό το χρονικό διάστημα). Η υγρασία και το μαγείρεμα των μανιταριών σε νερό δεν φαίνεται να επηρεάζουν την περιεκτικότητα της βιταμίνης D στα μανιτάρια, αλλά το μαγείρεμα τους σε λίπος (όπως έλαια) μπορεί να προκαλέσει διαρροή της βιταμίνης επειδή είναι λιποδιαλυτή.

 

Για εξαιρετικής ποιότητας μανιτάρια γεμάτα βιταμίνη D κλίκαρε εδώ !

Αφήστε ένα σχόλιο