Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την χρήση των cookies.

Γύρη Μελισσών: Γνώρισε τις ιδιότητες & τα οφέλη της

Από admin 21/12/2023 0 Σχόλια

Γύρη είναι ο αρσενικός σπόρος των λουλουδιών, των θάμνων και των φυτών γενικότερα. Πρόκειται για μικροσκοπικούς χρυσοκίτρινους κόκκους με γλυκιά γεύση, τους οποίους συλλέγουν οι μέλισσες, από τα άνθη των φυτών. Εξαιτίας της πληθώρας των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, η γύρη, δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως βασικό συστατικό της διατροφής των μελισσών. Η χρήση της είναι διαδεδομένη και στον άνθρωπο ως φυτικό συμπλήρωμα διατροφής με πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία του.  

 

Ιδιότητες γύρης:

 

Είναι μία εξαιρετική πηγή μετάλλων, ορμονών, υδατανθράκων & βιταμινών, καθώς επίσης και ενζύμων.

Είναι πλούσια σε:

 • Βιταμίνη Ε, C & βιοφλαβονοειδή, χαρίζει ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις, ενώ την καθιστά εξαιρετικά ωφέλιμη για την αναπαραγωγή.
 • Βιταμίνες συμπλέγματος Β, συμβάλλει στην καταπολέμηση τη αναιμίας.
 • Βιταμίνη R, προστατεύει την εγκεφαλική λειτουργία και προλαμβάνει εγκεφαλικές παθήσεις χάρη στην ενίσχυση της αντίστασης των τριχοειδών αγγείων
 • Γουαδοτρόπες ορμόνες, συμβάλλει ενεργά στην ομαλοποίηση του κύκλου και ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου.

Οφέλη γύρης:

 1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικα: Η γύρη περιέχει μία μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από ελεύθερες ρίζες, οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται με χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ και ο καρκίνος. 
 2. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς: Η γύρη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και συγκεκριμένα της «κακής» LDL χοληστερόλης, συμβάλλοντας έτσι στη προστασία από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά της γύρης μπορούν να προστατεύσουν τα λιπίδια από οξείδωση, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.  
 3. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση: Η γύρη μπορεί να μειώσει την φλεγμονή και το πρήξιμο. Επιπλέον, ορισμένες ενώσεις που περιέχονται στη γύρη μπορούν να καταστέλλουν βιολογικές διεργασίες που διεγείρουν την παραγωγή φλεγμονωδών ορμονών όπως ο παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF). 
 4. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού: Η γύρη των μελισσών έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες και παρόμοια δράση με αυτή των αντιβιοτικών. Εξαιτίας των αντιοξειδωτικών ουσιών της και της αντιμικροβιακής της δράσης, η γύρη, θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και προσφέρει μία γερή ασπίδα απέναντι σε ιώσεις και λοιμώξεις.   
 5. Καταπραΰνει παθήσεις του δέρματος και βοηθάει στην επούλωση των πληγών: Η γύρη των μελισσών φαίνεται ότι βελτιώνει την εικόνα του δέρματος σε περιπτώσεις όπως εκζέματα και ψωρίαση.
 6. Ενισχύει την καλή λειτουργία του ήπατος : Η γύρη των μελισσών μπορεί να ενισχύσει τις αποτοξινωτικές ικανότητες του ήπατος. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά της γύρης των μελισσών προστατεύουν το ήπαρ από βλάβες από διάφορες τοξικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων και των υπερβολικών δόσεων φαρμάκων. 
 7. Διευκολύνει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης: Η γύρη των μελισσών μπορεί να ανακουφίσει από τα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως τις εξάψεις.

Η γύρη χάρη στην σύστασή της προσφέρει μοναδικές ιδιότητες για την υγεία, διευκολύνοντας την καθημερινότητα του ανθρώπου. Ωστόσο, ενέχει κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων. Σε κάθε περίπτωση, η σύσταση κατανάλωσης ή αποφυγής της γύρης οφείλει να γίνεται εξατομικευμένα με κύριο γνώμονα ένα ολοκληρωμένο ιατρικό ιστορικό.

Αγοράστε βιολογική γύρη μελισσών από το biothisavros.gr με τη δυνατότητα ηλεκτρονικής παραγγελίας ή παραλαβής από το φυσικό μας κατάστημα.

 

 

 

 

 

Ετικέτες: Γύρη